pühapäev, 26. veebruar 2017

Nii nagu endale meeldivad: VASTLAKUKLID

Kas moosiga või moosita? Kas palju vahukoort või mõõdukalt? Mulle meeldib moosiga ja ohtra vahukoorega. Minu arust ongi see ise tegemise pluss, et sa saad teha täpselt sellised ja täpselt nii magusad nagu ise soovid. 
Need on minu ühed esimestest kuklitest ja arvan, et need tulid päris hästi välja. Kindlasti jõuan neid sellel aastal veel teha, sest kohe-kohe ongi vastlapäev ja ega õigel vastlapäeval ei saa üle ega ümber vastlakuklite söömisest. 


Selle retsepti järgi saab 9 vastlakuklit. 
Vaja läheb,
Tainas:
50g pärmi
100g võid
100ml vett
200ml piima
1dl suhkrut
1tl peenestatud kardemoni
550-650g jahu
Määrimiseks: 
1muna
Täidis:
350ml vahukoort
4sp. suhkrut
Vaarikamoosi
Tuhksuhkrut



Kuumuta pliidil või mikrolaineahjus vesi ja piim, seejärel lisa pärm ja lahusta see korralikult. Sulata või ja lisa pärmisegu hulka. Sega juurde suhkur ja kardemon. Sõtku vähehaavel juurde jahu, kuni see on piisavalt ühtlane ja enam käte külge ei hakka.
Kata tainas rätikuga ja lase tal soojas kohas vähemalt tunnike kerkida.
Kerkinud tainas aseta jahusele tööpinnale ning vormi taignast ümmargused pallid (kukli suurust on näha pildilt). Pallid peavad olema ühtlaselt sileda nii, et ei jääks ühtegi õmblust näha. Seejärel määri pallid lahtiklopsitud munaga ning küpseta kuklid 200kraadises ahjus u 20 minutit. 
Ahjust võttes lase kuklitel jahtuda. Kui kuklid on jahtunud, lõika neilt müts pealt maha ning võta noa ja lusika abil umbes supilusikatäis kukli sisu välja.

Mikserda vahukoor ja suhkur omavahel tugevaks vahuks. Pane igasse kuklisse 1 supilusikatäis moosi. Seejärel pane lusikaga või vahukoorepritsiga kuklitesse vahukoort ning kui vahukoort on piisavalt, aseta müts kuklile tagasi pähe ja puista läbi sõela tuhksuhkrut kuklitele. 



*Tainas ei tohi jääda liiga kõva, kuna siis ei tule kukkel enam pehme ning tainas kerkib vähe. Kuid ei tohi jätta ka tainast liiga vedelaks nii, et ta hakkab käte külge. 
*Kuklid peavad olema siledad ilma õmblusteta, kuna kui õmblused jäävad sisse siis kaotab kukel ahjus oma kuju ja õblused tulevad lahti. 
*Kuklil tuleb lasta piisavalt jahtuda, sest kui kuumale kuklile panna vahukoort, sulab vahukoor vedelaks supiks. 



HEAD MAIUSTAMIST!


2 kommentaari:

  1. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  2. proovisin elus esimest korda ise vastlakukleid teha ning vaatamata sellele, et ma muidu kunagi ei küpseta tulid need selle retsepti järgi juba esimese korraga imelised. sõime ja kiitsime terve perega :)

    VastaKustuta